Čo hovorí tradícia?
V minulosti sa odporúčalo na choroby pľúc, pečene, obehového systému a obličiek. Momentálne sa používa na zažívacie problémy, menopauzálne príznaky, kašeľ, aj na bakteriálne a vírusové infekcie.
Čo dokázala veda?
Niektoré výrobky, ktoré obsahujú koreň sladkého drievka, môžu pomôcť zmierniť zažívacie problémy. Existujú určité dôkazy, že kožné gély obsahujúce koreň sladkého drievka môžu byť užitočné pri príznakoch atopickej dermatitídy.
Aké sú riziká?
Sladké drievko môže spôsobiť závažné vedľajšie účinky vrátane zvýšeného krvného tlaku a zníženej hladiny draslíka, ak sa konzumuje vo veľkých množstvách alebo dlhodobo.
Veľká konzumácia sladkého drievka počas tehotenstva je spájaná s predčasným pôrodom a zdravotnými problémami dieťaťa.
Predpokladá sa, že niektoré vedľajšie účinky sladkého drievka spôsobuje zložka, ktorá sa volá kyselina glycyrizínová. Sladké drievko, pri ktorom bola odstránená táto látka (nazývaná DG), nemusí spôsobiť rovnakú závažnosť vedľajších účinkov.
Akou formou užívať?
Nachádza sa v čaji, kvapkách a tabletkách.
Latinský názov
Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza uralensis, Glycyrrhiza inflata
Späť na Covidpediu